Vad är EESK?
Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) är en av civilsamhällets främsta påverkansorgan i EU. I den här artikeln beskrivs kommittén och dess arbete närmre.
Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället
Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) är en av civilsamhällets främsta påverkansorgan i EU. I den här artikeln beskrivs kommittén och dess arbete närmre.
Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) är ett rådgivande EU-organ med företrädare från näringslivet, facken och övrigt civilsamhälle. EESK har sedan tre huvuduppgifter:
-Se till att EU:s politik tar hänsyn till ekonomiska och sociala förhållanden genom att söka samförstånd för allas bästa.
-Främja medborgardeltagandet i EU genom att ge arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer och andra intressegrupper större inflytande och föra en dialog med dem.
-Lyfta fram EU-samarbetets värderingar och främja deltagandedemokrati och civilsamhällsorganisationernas arbete.
Kommittén arbetar därmed på olika sätt för att agera bro mellan EU:s beslutsfattande institutioner och EU-invånarna. Detta görs genom att bland annat skicka yttranden i EU-frågor till kommissionen, rådet och Europaparlamentet. Kommittén samlar även vi in till debatter, samtal och samverkan med civilsamhället i EU genom att anordna möten, konferenser och att ta emot delegationer.
Varje EU-land nominerar ledamöter från sina respektive länder som sedan utses av Ministerrådet för en mandatperiod på minst fem år. Antalet ledamöter baseras på det representerade landets storlek.
I EESK sitter totalt tolv svenska representanter – fyra från Svenskt Näringsliv, fyra från facken och fyra från det övriga civilsamhället. Den senare gruppen representeras idag av företrädare från IOGT-NTO, LSU – Sveriges ungdomsorganisationer, PRO och Svenska kyrkan.
På EESK:s officiella webbplats kan du djupdyka än mer i kommitténs arbete inom EU.