Ambulerande röstmottagning som tjänst har funnits sedan 2018. Syftet är att den som inte kan ta sig till en röstningslokal ska ha möjlighet att få hjälp att rösta i hemmet. Det kan röra personer som blivit hastigt sjuka, inte har anhöriga eller närstående som kan agera bud eller personer med funktionsnedsättning.
För att stärka kunskapen om hur olika målgrupper med funktionsnedsättning uppfattar möjligheten att rösta med ambulerande röstmottagare vände sig Valmyndigheten till civilsamhället.
Romel Belcher som är intressepolitisk strateg på Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF) deltog i mötet. Han är positiv till att Valmyndigheten bjuder in civilsamhället till dialog.
– Ett nära samarbete med civilsamhället är ett sätt att öka kännedomen och förbättra tillgängligheten. Genom att inkludera teckenspråkiga och döva personer i dialogen kan man säkerställa att de har möjlighet att delta i valet.
SDUF är positiva till ambulerande röstmottagning, eftersom det bidrar till ökad demokratisk inkludering och bidrar till att personer som på grund av fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar inte kan ta sig till vallokaler att delta i valet.
Tyvärr är kunskapen om ambulerande röstmottagning fortfarande låg bland teckenspråkiga och döva.
– För att stärka kännedomen är det viktigt att det finns olika informationsalternativ, som teckenspråk och lättläst text. En tydlig animerad film som visar hela processen, från att beställa tjänsten till att röstmottagaren kommer hem, skulle underlätta för många.
Det är också viktigt att personer som arbetar som ambulerande röstmottagare har koll på olika typer av funktionsnedsättningar.
– Att tillhandahålla rätt stöd och anpassningar är avgörande för att skapa en tillgänglig tjänst, säger Romel.
Samrådet är det andra mötet som NOD och Valmyndigheten arrangerat i år. Det första mötet, som handlade om tillgänglighet i stort, hölls i februari. Under 2025 ska Valmyndigheten starta ett årligt dialogforum för att stärka sin kunskap om tillgänglighet.
Har du frågor om samrådet eller processen med Valmyndigheten? Kontakta NOD:s projektledare Amanda Bengtsson på amanda.bengtsson@nodsverige.se.
Läs dokumentationen från samrådet i februari här.