Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället
Pågående processer
NOD arbetar med frågor inom alla sakpolitiska områden. Här ges du en överblick över de processer NOD:s kansli arbetar med just nu.
Processerna är sorterade under temaflikar. Tryck på fliken för att se processer kopplade till temat. Tryck på Alla processer för att se vilka frågor NOD har arbetat med tidigare.
Förslag till nationell strategi om ofrivillig ensamhet
NOD och Folkhälsomyndigheten anordnar tre samråd med civilsamhället under oktober 2024. Syftet är att inhämta organisationernas erfarenheter inför framtagandet av ett förslag till en nationell strategi om att motverka och förebygga ofrivillig ensamhet.
01 sep - 01 dec 2024
Samrådet riktar sig till organisationer som har kunskap och erfarenhet av att direkt eller indirekt arbeta med ofrivillig ensamhet.
Samråd
Folkhälsomyndigheten (FOHM) har i uppdrag att föreslå en nationell strategi för hur regeringen och de statliga förvaltningsmyndigheterna kan arbeta för att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet. Förslaget ska även beskriva hur kommuner, regioner, civilsamhället och andra aktörer kan inkluderas i arbetet. NOD anordnar tre samråd mellan 23–25 oktober med civilsamhällesaktörer som arbetar med ofrivillig ensamhet inom målgrupperna barn och unga, vuxna ”mitt i livet” och äldre (65+).
Syftet med samrådet är att inhämta kunskap, perspektiv och erfarenheter från civilsamhället som kommer att utgöra underlag i FOHM:s arbete med att ta fram den nationell strategin. Strategin ska överlämnas till regeringen 1 februari 2025.
Jeremija Isakovic
Civilsamhället i den civila beredskapen
NOD stöttar MSB i att involvera civilsamhället i arbetet med att öka den civila beredskapen, bland annat genom processledning av en arbetsgrupp och genomförandet av en interaktiv övning under det årliga forumet ”Civilsamhället i den civila beredskapen”.
01 maj - 31 dec 2024
Ett urval av civilsamhällesorganisationer med intresse av att medverka i beredskapsutvecklingen
Workshop, processledning
NOD fortsätter att stötta MSB i arbetet för att inkludera och ge förutsättningar för civilsamhället att delta i den civila beredskapen utifrån sina förutsättningar och uppdrag. Under 2024 processleder NOD en arbetsgrupp inom ramen för MSB:s civilsamhällesråd och stöttar planeringen och genomförandet av ett interaktivt inslag under det årliga forumet ”Civilsamhället i den civila beredskapen”.
Amanda Bengtsson
PGF om strategisk samverkan
Årets andra dialogmöte i PGF med tema strategisk samverkan
24 sep - 24 sep 2024
PGF:s deltagande organisationer
Dialog
I PGF diskuterar representanter från regeringen och civilsamhället hur förutsättningarna för det civila samhällets organisationer kan förbättras. Forumet sammankallas och administreras av NOD men är frikopplat från NOD:s övriga verksamhet. Ansvariga parter är regeringen och civilsamhället. Varje PGF har ett tema kopplat till någon av principerna som ligger till grund för uppföljningen av politiken för det civila samhället.
Mötet om strategisk samverkan kopplas till principen om dialog.
Mattis Ekestaf
Demokrativillkoren
NOD driver en dialogprocess om demokrativillkoren. Syftet är att samla in frågor och underlätta för både myndigheter och ideella organisationer när villkoren börjar gälla 1 januari 2025.
18 jun - 31 dec 2024
Öppen inbjudan
Dialog
Den 18 juni antog riksdagen Proposition 2023/24:119 Statens stöd till trossamfund och civilsamhället – enhetliga och rättssäkra villkor. Det innebär nya och enhetliga villkor för demokratiska värderingar i verksamheter som får statliga bidrag.
Tillämpningen av de nya villkoren är en återkommande fråga i dialogen mellan civilsamhället och regeringen. Därför har NOD initierat en bred dialogprocess för att ge parterna en möjlighet att diskutera tolkningen av villkoren innan de implementeras.
Civilsamhällesorganisationer har kunnat anmäla sitt intresse att ingå i en referensgrupp som bidrar till utformningen av processen. Under hösten och vintern 2024/25 kommer NOD att arrangera dialogmöten med Regeringskansliet och relevanta myndigheter.
Amanda Bengtsson
PGF om finanisering
Årets första dialogmöte i PGF med tema finansiering.
13 jun - 13 jun 2024
PGF:s deltagande organisationer
Dialog
I PGF diskuterar representanter från regeringen och civilsamhället hur förutsättningarna för det civila samhällets organisationer kan förbättras. Forumet sammankallas och administreras av NOD men är frikopplat från NOD:s övriga verksamhet. Ansvariga parter är regeringen och civilsamhället. Varje PGF har ett tema kopplat till någon av principerna som ligger till grund för uppföljningen av politiken för det civila samhället.
Mötet om finansiering kopplas till principerna om långsiktighet samt självständighet och oberoende.
Mattis Ekestaf
Allmänna arvsfondens bidragssystem
NOD och Kammarkollegiet bjuder in till två samråd inom ramen för arbetet med att utforma åtgärder som svarar mot Riksrevisionens rekommendationer till myndigheten.
01 maj - 31 dec 2024
Civilsamhällesaktörer som fått bidrag från Arvsfonden
Samråd
Genom Allmänna arvsfonden delar Kammarkollegiet ut stöd till projekt som riktar sig till barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning. Projekten drivs till stor del av civilsamhällesorganisationer. I mars 2024 publicerade Riksrevisionen en rapport där man bland annat ger sex rekommendationer till Kammarkollegiet och Arvsfondsdelegationen som man menar skulle förbättra dagens system.
I arbetet med att omhänderta rekommendationerna och vill Kammarkollegiet involvera civilsamhällesorganisationer med erfarenhet av att söka medel från Allmänna Arvsfonden. Med stöd av NOD bjuds därför ett 40-tal organisationer in till två samråd för att bidra med synpunkter på hur Kammarkollegiet bör utveckla kontrollen på ett effektivt och proportionerligt sätt.
Amanda Bengtsson
Sakråd med Arbetsmarknadsdepartementet
Den 4 juni arrangerar Arbetsmarknadsdepartementet och NOD ett sakråd om preventiva och trygghetsskapande åtgärder för att öka integrationen och minska utanförskapet. Särskilt fokus riktas mot unga.
01 apr - 30 jun 2024
Organisationer inom integrationsområdet
Sakråd
Sakrådet är en del av en dialogstruktur på integrationsområdet, där Arbetsmarknadsdepartementet och en arbetsgrupp med civilsamhällesorganisationer varje år organiserar flera sakråd och samråd om olika teman inom integrationsområdet. För att öka kvaliteten i dialogen har NOD bistått med planering och stöd och vägledning till sommarens sakråd.
Jeremija Isakovic
Uppföljningen av funktionshinderpolitiken
Under 2023 arrangerade NOD tre samråd om uppföljningen av funktionshinderpolitiken på uppdrag av Socialstyrelsen.
01 feb - 31 okt 2023
Organisationer med fokus på funktionsrätt, barnrätt, HBTQI och minoriteters rättigheter
Samråd
Socialstyrelsen, som arbetar med att ta fram föreskrifter, kunskapsunderlag, uppföljning och statistik för hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten, har ett sektorsansvar för funktionshinderpolitiken. 2021 fick myndigheten ett tioårigt regeringsuppdrag med fokus på systematisk uppföljning av politikområdet. Det inkluderar analys av nuvarande utmaningar och förslag på åtgärder. För att få underlag till nulägesanalysen arrangerade NOD och myndigheten tre samråd med fokus på jämställdhet och HBTQI, barnrätt och nationella minoriteter.
Mattis Ekestaf
Fritidskortet
Under 2023 arrangerade NOD två samråd i samarbete med MUCF och E-hälsomyndigheten med om införandet av ett fritidskort för barn och unga.
01 maj - 30 sep 2023
Barnrättsorganisationer
Samråd
Syftet med fritidskortet är att ge fler barn möjlighet att prova olika fritidsaktiviteter, i synnerhet barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden.
E-hälsomyndigheten arbetar med att utveckla den digitala tjänst som ska användas för att administrera fritidskortet medan Folkhälsomyndigheten ansvarar för att utveckla en kommunikationsstrategi för kortet. Samrådet handlade både om de förslag på digitala tjänster som vid tiden för mötet låg på bordet och om kommunikationsinsatserna för kortet.
Anders Lindell
Samhällsintroduktion för personer beviljats tillfälligt skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet
I april 2024 bjuder NOD tillsammans med Migrationsverket in till ett samråd om samhällsintroduktionen för personer under massflyktsdirektivet.
01 feb - 15 jun 2024
Aktörer inom integrationsområdet
Samråd
Migrationsverket har i uppdrag att tillhandahålla en samhällsintroduktion för personer som beviljats tillfälligt skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Samhällsintroduktionen ska anpassas till målgruppens behov och bland annat innehålla information om de rättigheter och skyldigheter som gäller för personer som beviljas uppehållstillstånd med tillfälligt skydd. Det gäller till exempel information om hur samhället och arbetsmarknaden i Sverige fungerar, vikten av egen försörjning, normer och värderingar, rätten till utbildning etc. I samband med att samhällsintroduktionen uppdateras vill Migrationsverket få civilsamhällets inspel kring vilken information målgruppens är i störst behov av.
My Ahlkvist
Ökad tillgänglighet under val
På uppdrag av Valmyndigheten arrangerar NOD två samråd under 2024 med fokus på ökad tillgänglig.
05 sep 2022 - 30 sep 2024
Organisationer med kunskap om funktionshinderfrågor
Samråd
Valmyndigheten har i uppdrag att säkerställa att alla röstberättigade har möjlighet att rösta. De arbetar för närvarande med att strukturera det interna arbetet med tillgänglighet och tydliggöra de aktiviteter som görs riktade till väljare med funktionsnedsättning, samt att stärka sin kunskap om tillgänglighet för att genomföra mer välfungerande val.
My Ahlkvist
Civilsamhället i den civila beredskapen
NOD planerar och genomför en workshop med deltagare från offentlig och ideell sektor på temat samverkan och civil beredskap.
01 maj - 20 dec 2023
Forum m.fl.
Workshop
På uppdrag av MSB arbetar NOD för att involvera och skapa goda förutsättningar för civilsamhället att delta i arbetet med att stärka krisberedskapen och det civila försvaret. NOD:s uppdrag är att förbereda, genomföra och dokumentera en workshop med ett 40-tal civilsamhällesorganisationer under MSB:s ”Forum för civilsamhället i den civila beredskapen”. |
Amanda Bengtsson
Utrikesfödda kvinnors inträde på arbetsmarknaden
Civilsamhällesorganisationer som genom dialog har bidragit till den myndighetsgemensamma planen om utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden bjuds in till återkoppling.
15 sep - 01 dec 2023
Organisationer med kunskap om utrikesfödda kvinnor
Återkopplingsmöte
I december 2022 arrangerade NOD ett samråd tillsammans med Migrationsverker. Under samrådet fick företrädare för organisationer som arbetar med utrikesfödda kvinnor möjlighet att bidra med tankar och kunskap om målgruppens utmaningar och möjligheter. Myndigheten tog med sig inspelen i arbetet med den myndighetsgemensamma plan som Migrationsverket i mars 2023 tog fram tillsammans med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Socialstyrelsen och Länsstyrelsen Västernorrlands län. Nu vill myndigheterna hålla ett gemensamt återkopplingsmöte för de civilsamhällesaktörer som bidragit med inspel till planen. |
My Ahlkvist
Dialog om övergången mellan skola och arbete för unga med funktionsnedsättning
Inom ramen för Arbetsförmedlingens projekt SamSTART arrangerar NOD två dialoger under 2023 och ett under 2024.
15 jan 2023 - 23 jun 2024
Organisationer med kunskap om funktionshinderfrågor
Dialog
På uppdrag av Arbetsförmedlingen arrangerar NOD två dialogmöten under 2023 och ett under 2024. Dialogerna genomförs inom ramen för projektet SamSTART som fokuserar på övergången mellan skola och arbete för unga med funktionshinder. SamSTART arbetar för att fler ungdomar med funktionsnedsättning ska etablera sig på arbetsmarknaden genom bland annat utvecklad uppföljning, närmare samverkan, en tydligare och mer likvärdig process i hela landet och kompetensutveckling för personalen som ska skapa bättre förutsättningar för ett individanpassat stöd i övergången från skola till arbetsliv. Läs mer om SamSTART på Arbetsförmedlingens hemsida. |
Mattis Ekestaf
PGF om tillit, granskning och administrativa krav
Årets sista Partsgemensamt forum med tema tillit, granskning och administrativa krav
05 dec - 05 dec 2023
PGF:s deltagande organisationer
Dialog
I Partsgemensamt forum (PGF) diskuterar representanter från regeringen och civilsamhället hur förutsättningarna för det civila samhällets organisationer kan förbättras. Forumet sammankallas och administreras av NOD men är frikopplat från NOD:s övriga verksamhet. Ansvariga parter är regeringen och civilsamhället. Varje Partsgemensamt forum har ett tema kopplat till någon av principerna som ligger till grund för uppföljningen av politiken för det civila samhället. Mötet i december hade tema tillit, granskning och administrativa krav, som kopplas till principen om öppenhet och insyn. |
Mattis Ekestaf
Läs mer om vår verksamhet
Dialog och samråd
NOD:s huvudsakliga syssla är att planera och arrangera dialoger och samråd mellan civilsamhället och myndigheter och departement.
Stöd och vägledning
NOD arbetar med att ge stöd och vägledning till myndigheter, departement och civilsamhällesaktörer som vill få vägledning i samverkansfrågor.
Kunskapsspridning
NOD arbetar också med att sprida kunskap om civilsamhället.