NOD söker forskningskonstult
I våras inledde NOD ett projekt om välfärdsbrottslighet ur ett civilsamhällesperspektiv. Nu går vi vidare med projektet genom att anlita en extern forskare för uppdrag mellan november och februari. Forskaren ska genomföra en fördjupande studie om hur civilsamhället påverkas av debatten och regelverken kopplade till välfärdsbrottslighet.
Läs mer och ansök här.
Konferens om ungas motståndskraft
Den 8 november är det dags för Youth resilience hub – en konferens NOD arrangerar tillsammans med RISE på uppdrag av Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF). Konferensen är det sista av tre samverkanstillfällen som NOD anordnat ihop med myndigheten under 2023 vars syften varit att involvera och engagera unga och organisationer som arbetar med unga i att stärka Sveriges psykologiska försvar.
Läs en intervju med MPF från i våras här.
PGF om platsens betydelse
I början av oktober arrangerades årets fjärde Partsgemensamt forum (PGF) som denna gång hade temat Platsens betydelse. Mötet hölls på Finlandshuset och 25 representanter från regeringen och civilsamhället deltog.
Läs mer om mötet här.
Dokumentation från samråd om fritidskortet
I september arrangerade NOD, på uppdrag av E-hälsomyndigheten och Folkhälsomyndigheten, ett samråd om inrättandet av ett fritidskort för barn och unga. Dokumentationen och en sammanfattning av några av punkterna som togs upp finns nu tillgängliga på vår hemsida.
Den 16 oktober förlängde regeringen tidsfristen för myndigheterna att utföra sina uppdrag. Folkhälsomyndigheten ska nu redovisa en kommunikationsstrategi den 15 december. E-hälsomyndigheten ska delredovisa ett förslag på digital tjänst den 15 januari.
Läs sammanfattning och dokumentation här.
Andra civilsamhällesnyheter
Ideell kulturallians utbildar i ideellt kulturliv
NOD:s anslutna Ideell kulturallians har under hösten startat en utbildning i ideellt kulturliv för politiker och anställda på regional nivå. Syftet är att stärka samverkan mellan civilsamhället och det offentliga genom att öka kunskapen om det lokala kulturlivet. Man vill också visa på föreningslivets värde för konstens utveckling och funktion som demokratiskola och delaktighets- och integrationsåtgärd.
Läs mer om utbildningen och ta kontakt här.
Regeringen vill uppmärksamma ungas engagemang i civilsamhället
De senaste decennierna har ungas engagemang i föreningslivet minskat. För att lyfta befintligt engagemang har regeringen tillsatt en utredning för att lämna förslag på hur ett offentligt erkännande av ungas insatser i civilsamhället kan utformas.
Utredare är Charlotte Rydh, ledamot i NOD:s styrgrupp.
Läs mer om utredningen här.
Rapport om civilsamhällets roll i samhällsomvandlingen
Intresseorganisationen Samforma, som kraftsamlar idéburna organisationer i Norrbotten och Västerbotten, släppte den 24 oktober en rapport om civilsamhällets syn på samhällsomvandlingen i de två regionerna. Omvandlingen är en förlängning av satsningen på gröna industrier som lett till framväxten av flera stora företag i Skellefteå, Boden, Luleå och Gällivare. Rapportens visar att civilsamhället kan och vill ta ett större ansvar för att bidra till omvandlingen.
Läs rapporten här.