Bred uppslutning vid dialogmöte om demokrativillkoren
Den 26 november anordnade NOD ett dialogmöte om implementeringen av de nya demokrativillkoren, som börjar gälla för statlig bidragsgivning till civilsamhället den 1 januari 2025. Mötet samlade över 30 civilsamhällesorganisationer och trossamfund, 13 bidragsgivande myndigheter samt representanter från Regeringskansliet.
Läs nyheten här.
Civilsamhällets betydelse för Sveriges beredskap i fokus
Den 28 november gick MSB:s forum för civilsamhället i den civila beredskapen av stapeln i Stockholm. NOD ledde en övning där de cirka 70 deltagarna diskuterade hur civilsamhället, myndigheter, kommuner och näringslivet kan samverka under krigstillstånd.
– Vi ser från tidigare kriser i Sverige och från kriget i Ukraina hur viktigt civilsamhället är för att hantera svåra situationer, säger Daniel Kjellén, utredare på MSB.
Läs nyheten här.
Nya representanter i styrgruppen – Famna och SKR
NOD:s styrgrupp har fått två nya representanter från civilsamhället: Sofia Camnerin från Sveriges Kristna Råd (SKR) och Victoria Engman Broadley från Famna.
– NOD är en unik plattform som bidrar till enighet inom civilsamhället, säger Engman Broadley.
Läs mer här.
NOD gästar podd om civilsamhällets roll i brottsförebyggande arbete
Jeremija Isakovic, projektledare på NOD, medverkar i ett nyligen publicerat avsnitt av Högskolan Västs podd Till Punkt. Temat för avsnittet är: ”Det ökade samhällsvåldet – vad gör civilsamhället?”
– Civilsamhället vill bidra med sin expertis tidigare i insatser för att motverka att unga hamnar i kriminalitet. I stället för att enbart ses som utförare behöver de få vara med och formulera problemet samt ta fram lösningar, säger Jeremija Isakovic.
Lyssna på avsnittet här.
Andra civilsamhällesnyheter
Ideellt forum 6 december
Fredagen den 6 december anordnas Ideellt Forum. Forumet är en mötesplats där forskare och ledare i eller runt den ideella sektorn samlas och diskuterar aktuella och framtida ekonomiska frågor. Konferensen arrangeras av Ideell Arena och PwC och fokus är på tillit och förtroende för och i den ideella sektorn.
Läs mer och anmäl dig här.
Rapport: Fritidsodlingens omfattning 2024
Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), som är anslutna till NOD, har publicerat en rapport om fritidsodlingens omfattning i Sverige.
Rapporten beskriver Sveriges självförsörjande potential, trender och framtida möjligheter. Resultaten bygger på en undersökning genomförd tillsammans med Novus.
Läs rapporten här.
Seminarium: Samverkan över stuprören – går det?
Den 12 december kl. 13.00–16.00 anordnar Västra Götalandsregionen ett digitalt seminarium om samverkan inom kultursektorn.
Seminariet kommer fokusera på vad som krävs för att möjliggöra verkligt deltagande i kulturlivet, med utgångspunkt i svensk kulturpolitik och rapporten Vidgat deltagande på kommunal nivå.
Läs mer och anmäl dig här.