Ny referensgrupp till regeringens dialog om integration utsedd
Regeringens dialog med civilsamhället inom integrationsområdet har utvecklats med en ny struktur. Den tidigare arbetsgruppen har ersatts av en referensgrupp, där organisationerna nu väljs ut av NOD:s civilsamhällespart. Under förra veckans partsmöte valdes sju organisationer in i den nya gruppen.
– Att urvalsprocessen till referensgruppen nu sker via civilsamhällesparten i NOD tror jag blir mer effektivt och demokratiskt. Det gör även att vi från civilsamhället blir en tydligare delägare i dialogen, säger Bojan Brstina.
Läs hela nyheten här.
Samråd lyfte ungas upplevelser av rasism
Vilka upplevelser av rasism har unga i Sverige idag? Hur har utvecklingen sett ut de senaste åren? Vad behöver staten göra för att motverka rasism i samhället? Dessa var några av frågorna som diskuterades under tisdagens samråd mellan ungdomsorganisationer och Institutet för mänskliga rättigheter.
– Vi märker att kunskapen om rasism saknas i skolan, och ofta hamnar det arbetet på civilsamhället. För att skapa en långsiktig förändring måste skolpersonalen också få verktyg för att arbeta med antirasism, säger Yahia Saleh, projektledare på Tamam.
Läs hela nyheten här.
Ny kollega på NOD
Sedan förra veckan har NOD fått en ny kollega – Amal M. Omar! Hon vikarierar som projektledare under Mattis Ekestafs föräldraledighet, som pågår till mars 2026.
– Kommunikation och dialog är verktyg som jag verkligen brinner för. Jag är övertygad om att det är genom öppna och meningsfulla samtal som vi kan lyfta och lösa viktiga samhällsutmaningar, säger Amal M. Omar.
Läs intervjun här.
Andra civilsamhällesnyheter
Sök bidrag från Sida och Folkhälsomyndigheten
Sida har en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället. Syftet är att stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners. Sista ansökningsdag är den 8 maj. Läs mer här.
Folkhälsomyndighetens ansökningsperiod för projektbidrag mot ofrivillig ensamhet är öppen till den 28 april. Bidraget syftar till att stärka civilsamhällets förutsättningar i genomförandet av den nationella strategin mot ensamhet. Läs mer här.
Konferens: Folk och Forskning
På Folk och Forskning den 8 maj möts forskare, politiker, näringsliv och civilsamhälle. Två samhällsfrågor ges extra utrymme i år: förebygga ungdomsbrottslighet samt samhällets elektrifiering. Läs mer och anmäl dig här.
Halvdag om social ekonomi i Sverige
Tillsammans med Coompanion och Fremia arrangerar Skoopi för andra året i rad ett seminarium om den sociala ekonomin på Europakommissionen i Stockholm. Seminariet hålls den 10 april klockan 9.00–12.00 och är kostnadsfritt. Läs mer här.
Nya rapporter om ideellt arbete och civilsamhällets finansiering
Igår släppte Giva Sverige Staten, kapitalet eller medborgaren – vem finansierar civilsamhället 2025? Rapporten ger en översikt över hur civilsamhällets organisationer finansieras och vilka utmaningar de står inför. Den visar bland annat att organisationerna verkar under mycket skilda förutsättningar.
Missa inte heller Marie Cederschiöld högskolas rapport Många bidrar, få orkar bära: Ideellt arbete i Sverige 1992–2024. Den pekar dels på att det ideella engagemanget i Sverige är mycket omfattande, dels att organiseringen kräver en aktiv strategi för att driva engagemang.
Vill du få nyhetsbrevet direkt i din inkorg nästa gång? Skriv upp dig här.