Nyhetsbrev (maj)
I maj månads nyhetsbrev informerar vi bland annat om två samråd om Allmänna arvsfondens bidragssystem, en konferens om samverkan i höst och om LSU:s nya youtubeserie om EU.
Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället
I maj månads nyhetsbrev informerar vi bland annat om två samråd om Allmänna arvsfondens bidragssystem, en konferens om samverkan i höst och om LSU:s nya youtubeserie om EU.
I mitten av maj arrangerade NOD två samråd tillsammans med Kammarkollegiet. Bakgrunden till samråden är att Kammarkollegiet just nu arbetar med att utforma åtgärder som svarar mot de rekommendationer Riksrevisionen i mars la fram i sin granskning av fonden. Som del av arbetet ville Kammarkollegiet ta del av civilsamhällets åsikter om rekommendationerna och erfarenheter av att söka medel från fonden.
En av organisationerna som deltog var Tjállegoahte som arbetar med att stärka samisk litteratur, bland annat genom att arrangera kurser inom jojk, berättande och skrivande.
– Arvsfonden höll oss flytande i två år. Genom att visa på verksamheten vi genomförde med arvsfondspengarna kunde vi söka och få verksamhetsbidrag, säger Naomi Aira, projektledare på Tjállegoahte.
Läs en intervju med Naomi Aira här.
Förra veckan höll NOD en workshop för Arbetsförmedlingen, Fremia och ett antal civilsamhällesorganisationer.
År 2022 slöt Arbetsförmedlingen och Fremia en överenskommelse för att minska långtidsarbetslösheten. Överenskommelsen löpte ut 2023. Nu arbetar parterna med att ta fram en ny reviderad överenskommelse för att stärka civilsamhällets inflytande över arbetsmarknadspolitiken.
NOD:s workshop fokuserade på hur samverkan kan fungera som ett verktyg för att nå målet minskad långtidsarbetslöshet.
Läs mer om den tidigare överenskommelsen här.
Under våren har NOD arbetat tillsammans med MUCF för att utveckla 2024 års IDE forum (tidigare Forumkonferensen) som hålls den 10 september. Temat för årets konferens är Samverkan i en föränderlig tid.
IDE forum är en mötesplats för dialog mellan civilsamhället och offentlig sektor. IDE står för Inspiration, Dialog och Erfarenhetsutbyte. Det är forumets ledord.
Läs mer om konferensen och anmäl dig här.
Under förra året arrangerade NOD två dialoger tillsammans med Arbetsförmedlingens projekt Samstart. I måndags samlades deltagarna i dialogen för ett återkopplingsmöte, där projektmedarbetarna presenterade sina insikter från året.
– Det har varit väldigt lärorikt med en så heterogen grupp, och att myndigheter och intresseorganisationer arbetat tillsammans, säger Robert Öberg från Riksförbundet FUB.
Projektet för idéburen välfärds och civilsamhällets kompetensutveckling (PICK) ger organisationer inom civilsamhället i Stockholms län möjlighet att gå kurser gratis. Som deltagande organisation betalar man bara en administrationsavgift. För verksamhetsförlagda utbildningar står man också för lokal.
Projektet som initierades av Famna och Fremia i samverkan med Unionen finansieras via den Europeiska socialfonden (ESF) och genomförs av Företagsakademin.
Läs mer och anmäl intresse här.
LSU har lanserat en ny Youtubeserie som ska få fler unga att engagera sig i EU-valet. I serien träffar LSU aktivister, EU-ungdomsrepresentanter och personer som kandiderar till Europaparlamentet för att prata om hur unga kan påverka valet och varför EU är viktigt.