Nyhetsbrev (juni)
I junis nyhetsbrev informerar vi om bland annat om NOD:s Almedalsseminarium, en samrådsprocess om demokrativillkoren och ett föräldravikariat för rollen som projektledare med kommunikationsansvar.
Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället
I junis nyhetsbrev informerar vi om bland annat om NOD:s Almedalsseminarium, en samrådsprocess om demokrativillkoren och ett föräldravikariat för rollen som projektledare med kommunikationsansvar.
NOD arrangerar i vanlig ordning Civilsamhällesarenan ihop med MUCF och några av Sveriges ledande paraplyorganisationer inom civilsamhället.
Inom ramen för Civilsamhällesarenan arrangerar vi ett seminarium under rubriken Hur stärker vi civilsamhällets roll i det brottsförebyggande arbetet? Metoder för samverkan mellan civilsamhället och det offentliga. Seminariet tar avstamp i vår lägesbild om civilsamhälles brottsförebyggande arbete och kommer att modereras av NOD:s kanslichef Anders Lindell.
NOD söker en kommunikatör och projektledare för ett föräldravikariat från 23 september 2024 till 31 augusti 2025.
Rollen som projektledare med ansvar för kommunikation innefattar dels ett övergripande ansvar för NOD:s kommunikation, dels ett ansvar för att självständigt planera och genomföra processer i NOD:s regi.
Sista ansökningsdag är den 11 augusti 2024.
Den 13 juni arrangerade NOD Partsgemensamt forum. Temat för mötet var finansiering, vilket kopplades till principen Självständighet och oberoende som är en av sex principer som är vägledande för relationen mellan det offentliga och civilsamhället. Ett 30-tal personer från både civilsamhället och Regeringskansliet deltog i mötet.
Eleonore Kerkhoven-Holmberg som är handläggare för strategisk kommunikation på Hela Människan deltog i mötet. Hon tycker att civilsamhället måste hålla fokus på kärnverksamheten, även om det kan vara svårt.
– Vi som civilsamhälle måste hela tiden ställa oss frågan för vem vi finns till och varför.
Förra veckan antog riksdagen regeringens proposition om demokrativillkor för civilsamhället.
Tillämpningen av de nya villkoren är en återkommande fråga i dialogen mellan civilsamhället och regeringen. Därför startar NOD nu en bred samrådsprocess för att samla in stora och små frågor och underlätta för både myndigheter och ideella organisationer när villkoren börjar gälla.
Den 4 juni arrangerade Arbetsmarknadsdepartementet ett sakråd om preventiva och trygghetsskapande åtgärder för att öka integrationen och minska utanförskapet. Särskilt fokus riktades mot unga. NOD assisterade i planeringen av sakrådet, bland annat genom att föreslå organisationer att bjuda in och ge råd om sakrådets upplägg.
– Mot bakgrund av NOD:s kunskap gällande det civila samhällets organisationer, samrådsstrukturer och dialogformer kändes det naturligt att bjuda in NOD som en part i planeringen, säger Erika Lindeberg, departementssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.
Förra veckan släppte Fremia, som nu i juni anslöt sig till NOD, Fremiabarometern – en undersökning av de ekonomiska villkoren för Fremias medlemmar. Medlemmarna arbetar bland annat inom civilsamhället och den idéburna välfärden.
– Behovet av våra medlemmars verksamheter ökar. Samtidigt hotar den ekonomiska osäkerheten både organisationernas överlevnad och kvaliteten på de tjänster som erbjuds, säger Petter Skogar, vd på Fremia.
I början av juni släppte ArbetSam höstens kurskatalog! Katalogen innehåller 15 både fysiska och digitala kurser om alltifrån att söka pengar till praktisk föremålsvård.