Under årets sista möte inom Partgemensamt forum (PGF) diskuterades om civilsamhället och offentliga aktörer sa sig till nya engagemangsformer och strukturella förändringar. Diskussionen kretsade även kring vilken typ av förändringar det skulle kunna innebära.
Studier visar att det numera finns en mer individualiserad syn på ideellt arbete och en ökad professionalisering av sektorn, med ett växande antal anställda. En central frågan var hur civilsamhället kan förbli en stark röstbärare och demokratifrämjare i ett samhälle där engagemanget blir alltmer individualiserat och kortsiktigt. Detta skulle bland annat kunna leda till en förskjutning från folkrörelsetraditioner till att inflytande i högre grad flyttas från medlemmar till kanslianställda, finansiärer och andra externa aktörer.
Stabilt och starkt engangemang i Sverige
Det traditionella engagemanget är dock fortfarande starkt. Anna Snell, verksamhetsledare på Volontärbyrån, medverkade under mötet och presenterade resultaten från en ny undersökning om svenskarnas ideella engagemang. Undersökningen visar att 42 procent av svenskarna haft ett eller flera ideella engagemang de senaste 12 månaderna, och hela 76 procent kan tänka sig att engagera sig ideellt framöver.
Rapporten identifierade dock trender inom engagemanget, såsom en röresle mot mer spontana och kortare uppdrag. Snell berättade även att resurs- och kunskapsbrist är hinder för engagemang, särskilt bland unga och ekonomiskt utsatta grupper, vilket gör att alla inte har samma möjligheter att engagera sig.
Behov av ändringar i bidragssystem
Tomas Aronson Ylipää, förbundssekreterare på Unga Örnar, berättar att deras organisation har sett både en vilja och ett behov av nya former för engagemang bland sina medlemmar.
– Vi ser hur många unga personer hellre engagerar sig för en specifik verksamhet och operativt arbete. Tyvärr ser dock verkligheten ut så att vi måste tvinga in dem i den traditionella föreningsstrukturen för att de ska kunna få offentliga bidrag, säger Aronson Ylipää.
Unga Örnar har ledare som bedriver viktig lokal verksamhet för att barn och unga ska kunna ha en meningsfull och trygg fritid, men för att det ska vara möjligt att finansiera behöver de även ha en fungerande styrelse på orten. Han förklarar att det innebär mängder av administrativt arbete för de unga ideellt aktiva.
– Vi ser tydliga risker med att detta dessvärre dödar engagemang. Därför vill vi se en anpassning från offentligt håll för att kunna stötta ungas engagemangsformer, säger Aronson Ylipää.
Stärkt utbildning för unga och nya krav inom folkbildningen
Erik Scheller, statssekreterare hos utbildningsminister Johan Pehrson, presenterade en lägesbild inom utbildningsområdet under mötet. Han lyfte flera utmaningar, såsom otillräckliga kunskaper i matematik och läsförståelse samt växande underskott på gymnasialt yrkesutbildade.
Scheller betonade även vikten av folkbildningens roll för kompetensutveckling, arbetsmarknadsetablering, demokrati och kulturliv. Han berättade om de skärpta reglerna och förändringarna i bidragssystemet samt hur regeringen har prioriterat gällande medel till folkhögskolor respektive studieförbund.
Verktyg för att hitta ideella organisationer lokalt
Ivar Scotte, senior rådgivare vid Malmö Ideella, presenterade Engagemangskartan – ett verktyg för att synliggöra och stärka delaktighet i Malmö. Kartan är en digital plattform som kopplar samman föreningar och invånare genom information på flera språk, föreningslotsar och evenemang. Scotte betonade kartans roll i att bygga en socialt hållbar stad, med särskilt fokus på att nå ut till socioekonomiskt utsatta områden.
Nya organisationer i PGF
Under NOD:s årliga möte i november valdes 12 organisationer att ingå i PGF under kommande år: Civos, Djurens Rätt, Fryshuset, PRO, Hela Sverige ska leva, Röda Korsets Ungdomsförbund, Skärdgårdarnas Riksförbund, Sköldkörtelförbundet, Svenska Kyrkan, Sveriges Hembygdsförbund, Sverok och Värmlands Idéburna. Tillsammans med de befintliga organisationerna i PGF som har mandat även nästa år kommer PGF bestå av 20 organisationer under 2025. Det konstituerande mötet för PGF kommer att äga rum den 4 februari.