Sedan förra året har NOD stöttat Arbetsmarknadsdepartementet i att utveckla regeringens dialog med civilsamhället inom integrationsområdet – ett arbete som pågått sedan 2010. Den tidigare arbetsgruppen för dialogen har ersatts av en referensgrupp, där de medverkande organisationerna nu utses av NOD:s civilsamhällespart. Genom det får gruppens representanter ett tydligare demokratiskt mandat, eftersom de valts av civilsamhället självt.
Under partsmötet den 21 mars valdes sju organisationer till referensgruppen: Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige (SIOS), Tamam, Folkets Hus och Parker, Kompis Sverige, Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU), Studieförbunden i samverkan och Sveriges kristna råd.
Erika Lindeberg är departementssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet och arbetar med dialogen mellan regeringen och civilsamhället inom integrationsområdet. Hon berättar att det fanns ett behov av att demokratisera civilsamhällets deltagande i dialogen.
– Vi vände oss till NOD som tagit fram en struktur som breddat civilsamhällets inflytande i urvalsprocessen, berättar Erika Lindeberg.
“SIOS ger röst åt dem som berörs av politiken”
Bojan Brstina, generalsekreterare på SIOS, menar att det är viktigt att dialogen bibehålls då integration är en av vår tids viktigaste samhällsfrågor. Han tror att SIOS bidrar med en viktig röst i referensgruppen, då organisationen representerar målgruppen för integrationspolitiken – personer med utländsk bakgrund och etniska minoriteter. Organisationen har dock alltid sett integration som något som berör hela samhället, inte bara de som är nya i Sverige.
– Att urvalsprocessen till referensgruppen nu sker via civilsamhällesparten i NOD tror jag blir mer effektivt och demokratiskt. Det gör även att vi från civilsamhället blir en tydligare delägare i dialogen, säger Bojan Brstina.
Bojan Brstina lyfter även behovet av att förändra hur vi talar om integration i Sverige. Han menar att integration ofta beskrivs som ett problem som ska lösas – något som reduceras till mätbara faktorer som arbete eller ekonomi. Enligt honom handlar integration om mycket mer än så, exempelvis om att känna tillhörighet, skapa relationer och få vara delaktig.
– Vi måste skapa ett nytt narrativ kring integration, där det svenska samhället är allas samhälle. Det behövs en samhällsoptimism som inkluderar oss alla – på riktigt, säger Bojan Brstina.
Referensgruppens uppdrag – formar innehållet i dialogen
Dialogen inom integrationsområdet genomförs genom ett samråd och ett sakråd varje år. Referensgruppen bistår Regeringskansliet i genomförandet av dialogen och bidrar med civilsamhällets perspektiv och erfarenheter. Detta görs genom att referensgruppen bereder förslag på teman och frågeställningar, samt ger förslag på organisationer och experter att bjuda in till sak- och samråden. Referensgruppen sammanträder efter behov men minst två gånger innan samråd och en gång innan sakråd.
– Vi ser mycket fram emot att påbörja dialogen igen tillsammans med den nya referensgruppen, avslutar Erika Lindeberg.