Temat för dagen var hur funktionsrättskonventionen kan implementeras och övervakas i Sverige. Samtalen tog avstamp i de rekommendationer som regeringen i våras fick av FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Kommittén riktade bland annat kritik mot Sverige för brister i gällande rätt och rekommenderade Sverige att fullt ut inkorporera konventionen i lagstiftningen.
Funktionsrättskonventionens artikel 33 pekar ut tre parter med särskilt viktiga roller i genomförandet och övervakningen av konventionen: regeringen, civilsamhället och ett oberoende övervakningsorgan (MR-institutet). För att stärka samarbetet mellan parterna höll NOD:s kanslichef Anders Lindell ett pass om samverkan. Passet tog sin utgångspunkt i Europeisk kod för idéburna organisationers medverkan i beslutsprocessen. I slutet av dagen modererade Anders också en panel med Diskrimineringsombudsmannen (DO) Lars Arrhenius, Mia Ahlgren från Funktionsrätt Sverige, Fredrik Malmberg från MR-institutet och Malin Ekman Aldén från Myndigheten för delaktighet.
– Mer behöver göras för att säkerställa att rättigheterna ska åtnjutas av alla i Sverige. Under dagen kommer vi diskutera hur olika aktörer bättre kan agera och samverka för ökat genomslag, säger Ola Linder som är utredare på MR-institutet och arbetar med att arrangera konferensen.
Missade du konferensen? Se hela sändningen i efterhand här:
Har du frågor om konferensen eller NOD:s roll? Kontakta NOD:s projektledare My Ahlkvist på my.ahlkvist@nodsverige.se