Forum för civilsamhället i den civila beredskapen är ett årligt forum som anordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Forumet syftar till att stärka dialogen och samarbetet mellan olika sektorer för att hantera framtida kriser och konflikter. Årets tema var försvarsvilja, och cirka 70 representanter från civilsamhället, myndigheter och kommuner deltog.
NOD har stöttat MSB i planeringen av forumet och höll i gruppövningar där deltagarna fick leva sig in i ett scenario där Sverige var under attack. Deltagarna fick diskutera hur samverkan skulle kunna se ut mellan civilsamhället, myndigheter, kommuner och näringslivet i ett sådant läge.
Stort engagemang från civilsamhället
Daniel Kjellén, utredare på MSB, var moderator under forumet. Han upplever att det finns en stor vilja att bidra i beredskapsarbetet från civilsamhällets sida, och att många vill göra mer.
– Vi ser från tidigare kriser i Sverige och kriget i Ukraina hur viktigt civilsamhället är för att kunna hantera svåra situationer. Det offentliga måste skapa kontakter inom civilsamhället innan något sker – för när det väl har hänt, då är det för sent, menar Kjellén.
Kjellén berättar att MSB kommer att ta med sig deltagarnas inspel i arbetet med myndighetens civilsamhällesråd, och senare i planeringen inför nästa års forum.
Unga i den civila beredskapen
Jonatan Lamy, vice-ordförande för Sveriges Elevkårer, förklarar att de har arbetat med frågor inom civil beredskap under en längre tid. Dels har de sett över vad de själva kan göra som organisation, dels har de lyft frågan om ungas roll i totalförsvaret under Almedalen och i dialog med Folk och försvar.
Lamy berättar att Sveriges Elevkårer bland annat kan bidra med social trygghet, en viktig komponent för unga i situationer av kris eller krig. Han anser också att frågan om försvarsvilja och hur man bygger upp den är av betydelse.
– En roll vi uppfyller är att säkerställa att unga förstår vad som är skyddsvärt. Att få utöva demokrati i praktiken, genom att delta på årsmöten och bli invald i styrelser, är en möjlighet som ofta inte ryms inom skolvärlden, säger Lamy.
Vikten av försvarsvilja och lokal samverkan
Under forumets första del hölls anföranden av Mikael Frisell, generaldirektör för MSB, Johan Hjelm, chef över enheten för totalförsvarsplanering och utveckling på Försvarsdepartementet, och Jenny Deschamps-Berger från Försvarshögskolan. Presentationerna följdes av en paneldebatt med de tre talarna samt Irene Oskarsson från Hela Sverige ska leva, en organisation som samlar tusentals lokala utvecklingsgrupper och arbetar för goda livsvillkor i hela landet. De är en del av MSB:s civilsamhällesråd, som bland annat varit med i planeringen av forumet.
– Gemenskap bygger beredskap, brukar vi säga inom vår organisation, säger Oskarsson.
Oskarsson berättar att deras medlemsorganisationer är vana att jobba tillsammans med kommuner och det lokala näringslivet. Hon nämner också den så kallade Leadermodellen som ett gott exempel – en EU-modell som bygger på deltagande och ett underifrånperspektiv för att involvera lokalsamhällen i projekt och beslutsprocesser. Oskarsson lyfter även hon vikten av att diskutera just försvarsviljan i Sverige.
– Vi måste våga prata om existentiella frågor, såsom vad ett krig egentligen innebär. Det kan ske även i Sverige och är inget som är långt bort, säger Oskarsson.