Arbetsförmedlingens projekt Samstart riktar sig till unga med funktionsnedsättning som behöver hjälp med övergången mellan skola och arbetsliv. Projektet finansieras delvis av Europeiska socialfonden och drivs idag i samverkan med omkring 100 kommuner.
Under dialogerna med NOD har företrädare från både civilsamhället och det offentliga bjudits in. Under första mötet diskuterade deltagarna målgruppens erfarenheter och behov kopplat till övergången mellan skola och arbete. Två områden som projektet behövde fokusera särskilt på ringdes också in: kompetensutveckling hos personer som möter målgruppen och uppföljning och statistik över målgruppen. Dessa diskuterades vidare under andra mötet.
Fokus för dagens möte var resultat och insikter från arbetet under det gångna året. Resultaten rörde framförallt den statistik kring målgruppen som samlats in genom projektet och de intervjuer som genomförts med deltagare i Samstart om deras upplevelser av att delta i projektet. De inbjudna fick också möjlighet att gemensamt reflektera kring statistiken.
– Det har varit väldigt lärorikt med en så heterogen grupp, och att myndigheter och intresseorganisationer arbetat tillsammans, säger Robert Öberg från Riksförbundet FUB, som arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga ska kunna leva ett gott liv.
Han tycker att hela processen med Arbetsförmedlingen varit tydlig och präglats av öppenhet och delaktighet.
– Det finns ett mångfaldstänk i projektet. Som funktionsrättsorganisation blir man lätt ett alibi – så har det inte varit här.
Läs dokumentationen från dialogen i maj här och dialogen i november här.
Läs en intervju med Samstarts projektledare Christian här.