De nya demokrativillkoren, som fastställdes av regeringen förra året, syftar till att säkerställa att offentliga medel enbart går till organisationer som respekterar demokratins grundläggande värderingar. Under dialogmötet låg fokus på hur villkoren ska implementeras och vad det kommer att innebära i praktiken. Syftet var att skapa transparens och öka förståelsen kring frågor som företrädarskap, ansvar och villkorens påverkan på civilsamhällets demokratifrämjande arbete.
– Mötet var en guldgruva av information för oss på MUCF. Vi tar med oss massor av tankar, förslag och frågor från civilsamhället i vårt fortsatta utvecklingsarbete med bidragsgivningen, berättar Marie Pettersson Hallberg, chef för avdelningen för statsbidrag på MUCF.
Petra Noreback, statssekreterare hos socialminister Jakob Forssmed, medverkade och presenterade regeringens intentioner med villkoren. Hon betonade vikten av en löpande dialog mellan regeringen och civilsamhället i arbetet med implementeringen av demokrativillkoren, och redogjorde för åtgärder regeringen vidtagit för att underlätta implementeringen.
MUCF har exempelvis fått resurser för att utforma en stödfunktion för att bistå både bidragsgivande myndigheter och civilsamhället. Därutöver har Brå fått i uppdrag att säkerställa att Center mot våldsbejakande extremism (CVE) kan stödja utbetalande myndigheter i frågor kopplade till antidemokratiska miljöer och våldsbejakande extremism. Under mötet presenterade MUCF och CVE sina uppdrag närmare och informerade om var de ligger till i utformningen av stödfunktionerna.
Pettersson Hallberg förklarar att deltagarnas synpunkter kommer utgöra en mycket viktig del i arbete med MUCF:s nya uppdrag gällande stödfunktionerna.
– Jag fick en värdefull inblick i vilka frågor som civilsamhället funderar över. Ett exempel på en intressant frågeställning handlar om organisationer som har verksamhet i andra länder, där de måste förhålla sig till andra lagar och regler än vad som gäller här. Hur ska vi tänka där i förhållande till de nya demokrativillkoren? säger Pettersson Hallberg.
Frågetecken kring tillämpningen
Representanter från flera organisationer uttryckte både stöd och viss oro kring de nya villkoren. En av organisationerna som deltog under mötet var Förbundet Vi Unga, som arbetar med att unga på landsbygden ska kunna starta egna föreningar och ha en meningsfull fritid. De får bland annat bidrag från MUCF och har en lokalförening som bedriver ett projekt finansierat av Arvsfonden.
Evelina Strömberg, förbundsordförande, ser ett stort behov av dialog kring vad demokrativillkoren kommer att betyda för organisationers verksamhet. Hon lyfte att det finns frågetecken kring hur organisationer ska hantera demokrativillkoren ur ett arbetsgivarperspektiv, och hur de kommer tillämpas i förhållande till arbetsrätten.
– En fråga är vad vi som arbetsgivare ska göra om en anställd bryter mot riktlinjer inom demokrativillkoren – måste vi då säga upp personen för att inte förlora vårt bidrag? frågar sig Strömberg.
En annan aspekt som flera organisationer lyfte var funderingar kring hur organisationernas demokratifrämjande arbete kommer att påverkas, och om det kommer vara möjligt att exempelvis stötta unga som rör sig i kriminella miljöer. Även Strömberg menar att detta är en viktig fråga.
– Kommer organisationer våga arbeta med unga från utsatta områden om risken finns att de inte kan få bidrag? Vi vill inte att glappet mellan civilsamhället och utsatthet ska bli större, säger Strömberg.
Dialogprocessen inleddes av NOD under våren 2024 och i somras skickades en enkät ut där civilsamhällesorganisationer kunde berätta om frågor och farhågor inför implemteringen av demokrativillkoren, samt anmäla intresse för att delta i en dialogprocess. Samtliga organisationer som visat intresse bjöds in till gårdagens dialogmöte, samt alla myndigheter som förmedlar statliga bidrag till civilsamhället.
Vad händer härnäst?
Under våren är NOD:s ambition att fortsätta processen, om intresse finns från båda parterna. Planen är att hålla flera mindre möten med tematiska kluster, där civilsamhällesorganisationer och myndigheter som relaterar till varandra kan fördjupa diskussionerna. Under tiden fortsätter Regeringskansliet arbetet med att skriva in villkoren i de förordningar som reglerar bidragsgivningen till civilsamhället.
Dokumentationen från dialogmötet kommer att publiceras på NOD:s hemsida om några veckor.
Har du frågor kring dialogprocessen om demokrativillkoren? Kontakta NOD:s projektledare Amanda Bengtsson: amanda.bengtsson@nodsverige.se.