Igår hölls NOD:s årliga möte med de anslutna organisationer som utgör civilsamhällesparten i NOD. Under mötet beslutades bland annat om styrgruppens sammansättning, och två nya ledamöter valdes in, Sofia Camnerin från Sveriges kristna råd (SKR) och Victoria Engman Broadley från Famna.
Fri- och rättigheter i fokus för SKR
SKR har varit en del av styrgruppen även tidigare, och har efter ett års uppehåll nu blivit invalda igen.
– Vi ser NOD som ett väldigt viktigt sammanhang att vara med i, framför allt i dessa tider när så mycket förändras i civilsamhällespolitiken, säger Sofia Camnerin, och syftar bland annat på de nya demokrativillkoren och förändringarna i migrationspolitiken.
SKR är en paraplyorganisation för Sveriges kyrkor, och deras engagemang sträcker sig över många områden som är relevanta för civilsamhället. Camnerin lyfter särskilt fram frågor om grundläggande fri- och rättigheter, inklusive religionsfrihet, och de många sätt på vilka trossamfunden bidrar till samhället.
NOD som neutral plattform för civilsamhället
Engman Broadley från Famna har erfarenhet från styrgruppen för NOD:s föregångare, då kallad ”överenskommelsen”.
– NOD är en unik plattform som bidrar till enighet inom civilsamhället, säger Engman Broadley och betonar vikten av en neutral part för att säkra rättvis representation.
Famna arbetar brett med förutsättningsfrågor för idéburna aktörer inom välfärden. Som organisation kan de bidra med kompetens både som utförare av välfärd och som röstbärare för sina 100 medlemsorganisationer.
Engman Broadley ser särskilt fram emot att lyfta och sprida kunskap om idéburna offentliga partnerskap (IOP) som en samverkansform, vilket berör stora delar av civilsamhället.
Bred representation från civilsamhället och regeringen
Styrgruppens nuvarande ordförande, David Samuelsson som representerar Civos, valdes på ytterligare ett års mandat. Nicklas Mårtensson, representant för Funktionsrätt Sverige, blev också omvald. Styrgruppen består av totalt sju organisationer. De andra organisationerna i gruppen är Ideell kulturalians, IOGT-NTO och LSU – de har mandat till 2025.
Regeringen representeras av tjänstepersoner från Regeringskansliet som ingår i NOD:s styrgrupp. Regeringen innehar fyra av styrgruppens elva platser. Vice ordförande för styrgruppen är Carl-Johan Friman från socialdepartementet.
Totalt är 20 organisationer anslutna till NOD och tillsammans utgör de med sina respektive medlemsföreningar cirka 924 civilsamhällesaktörer. Här kan du se vilka organisationer som är anslutna.