Brottsligheten är en av de hetaste politiska frågorna just nu. För att utreda vilken roll civilsamhällets organisationer spelar för att förebygga brottslighet har NOD intervjuat 33 organisationsföreträdare till en ny lägesbild.
Lägesbilden visar att organisationerna genomför en rad insatser, både generellt arbete som idrott eller öppna mötesplatser och selektiva och indikerade insatser som stödgrupper till personer i socioekonomiskt utsatta områden och avhopparverksamhet.
– Civilsamhällets organisationer bedriver en bredd av verksamheter och har en väl förankrad bild av lokala förutsättningar som man anpassar verksamheten efter, säger Mattis Ekestaf, projektledare på NOD och författare till lägesbilden.
En majoritet av organisationerna uppfattar att de utestängs från praktiska och strategiska samverkansprocesser där de skulle kunna fylla en viktig roll. Det hänger ihop med en känsla av att det offentliga ofta negligerar civilsamhällets bidrag på det brottsförebyggande området.
“Det största hindret är att civilsamhället inte tas på allvar. Vi är trötta på att gå in i rum på kommunen och bli klappade på huvudet. Det vi gör är kostnadseffektivt, når ut till målgrupper som kommunen aldrig når och gör insatser som betalar tillbaka sig många gånger om” – Mamma United
För att fortsätta bedriva brottsförebyggande verksamhet behöver organisationerna mer pålitliga ekonomiska resurser.
– Utan långsiktighet i finansieringen är det svårt att etablera relationer, både med offentlig sektor och med målgruppen, som är så avgörande för det förebyggande arbetet, säger Mattis.
I samband med att lägesbilden släpptes arrangerade NOD ett webbinarium. Deltog gjorde Mesir Taki från Brå, Frida Asperö från BUFFF, Sarah Nilsson Dolah från Fryshuset, Benjamin Ulbricht från Sveriges kristna råd och Mattis Ekestaf från NOD. Jeremija Isaković från NOD var moderator. Samtalet går att se här.
Vill ni veta mer om lägesbilden eller intervjua någon deltagare? Kontakta My Ahlkvist på my.ahlkvist@nodsverige.se för att ordna en intervju.