Nyhetsbrev (augusti)
I augustis nyhetsbrev informeras bland annat om nominering till PGF 2024, NOD:s samverkansprocess med Brå om strategin Gruppvåldsintervention (GVI) och om kansliets nya kontorslokaler.
Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället
I augustis nyhetsbrev informeras bland annat om nominering till PGF 2024, NOD:s samverkansprocess med Brå om strategin Gruppvåldsintervention (GVI) och om kansliets nya kontorslokaler.
I dagarna öppnar nomineringen till Partsgemensamt forum (PGF) 2024. I PGF möts representanter från regeringen och civilsamhället för att diskutera hur förutsättningarna för det civila samhällets organisationer ser ut och kan förbättras. Det går att att nominera organisationer fram till 5 oktober 2023. Mer information och länk till nomineringen kommuniceras i ett separat utskick!
Har du funderingar kring PGF är du varmt välkommen att kontakta info@nodsverige.se
Urvalskommittén i PGF och nomineringskommittén i NOD bjuder in till ett informationsmöte om Partsgemensamt forum den 29 september kl. 10:00-11:30.
Under våren startade NOD på uppdrag av Brottsförebyggande rådet (Brå) en process för att stärka och underlätta civilsamhällets roll i implementeringen av strategin Gruppvåldsintervention (GVI).
NOD har pratat med Mesir Taki, handläggare för GVI-strategin på Brå.
– Budskapet är tydligt: vi vill inte att du ska dö, vi vill inte att du ska döda. Vi vill att du tar emot den hjälp vi erbjuder och ytterligare våldshändelser kommer att mötas av kännbara konsekvenser för hela gruppen.
Läs vår intervju med Mesir om GVI-strategin här
NOD:s kansli växer!
Den 25e augusti började Amanda Bengtsson på NOD:s kansli som projektledare med särskilt ansvar för metoder och möten.
– Jag kommer ta ett helhetsgrepp om metoderna vi använder för att utveckla och konkretisera hur de bäst kan anpassas utifrån de som deltar. Genom att vässa metoderna kan processen med NOD bli ännu mer engagerande och givande, säger Amanda.
Läs en intervju med Amanda här.
Regeringen har gett E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Försäkringskassan, MUCF och Statens kulturråd i uppdrag att förbereda och ta fram ett förslag för en digital tjänst som kan användas vid införandet av ett fritidskort för barn och unga. Fritidskortet ska ge barn och unga ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv.
I maj arrangerades ett första samråd för att ge civilsamhället möjlighet att uttrycka tankar kring hur den digitala tjänsten ska se ut. Nu följer NOD upp med ett andra samråd där E-hälsomyndighetens första förslag presenteras.
Läs mer om bakgrunden till samrådet.
NOD:s kansli har bytt lokaler! Lasset gick från Stora Essingen till kontorshotellet H11 på Kungsholmen, ett stenkast från Rosenbad. I oktober kommer det arrangeras ett inflyttningsmingel så håll ögonen öppna för inbjudan!