Djurskyddet Sverige är en av Sveriges största djurskyddsorganisationer och arbetar bland annat med att opinionsbilda och påverka politiker för att förbättra djurskyddslagstiftningen. Enligt Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet, sker en viktig del av organisationens påverkansarbete på EU-nivå.
– Många frågor avgörs idag i EU och vi måste påverka besluten där de fattas. I vissa fall kan det också vara ett sätt att ”runda” svenska beslutsfattare, förklarar hon.
Har du något konkret exempel på en viktig sådan fråga för er organisation?
– Ett exempel är minkfrågan, där det inte finns någon politisk majoritet i Sverige för att avveckla industrin, trots stora djurskyddsproblem och ett mycket litet folkligt stöd för verksamheten. Här kan vi ha nytta av att andra EU-länder går före Sverige och kanske till och med ha lättare att få igenom ett förbud på EU-nivå än i Sverige.
Du och Djurskyddet har varit aktiva i End the Cage Age, vill du berätta lite mer om det?
– Detta är ett samarbete mellan djurskyddsorganisationer i hela EU där vi gått samman i en kampanj för att få ett slut på att hålla djur i bur. I många länder är det sämre än i Sverige och många lantbruksdjur hålls i burar.
Hur har ni gått till väga med kampanjen?
– EU har en möjlighet för medborgare att tvinga kommissionen att ta ställning till ett förslag om det får minst en miljon underskrifter. Tillsammans lyckades vi samla in nästan 1,4 miljoner underskrifter och kommissionen har nu lovat att lägga fram ett förslag om ett förbud mot att hålla lantbruksdjur i bur.
– När kommissionen meddelade detta på en presskonferens var jag på ett digitalt möte med mina europeiska kollegor. Så vi tittade på detta live tillsammans och tårarna sprutade. Det var så häftigt att känna att vi faktiskt gjort skillnad, och att vi gjort detta tillsammans över landsgränser Kommissionären vände sig också direkt till oss djurskyddsorganisationer och sa ”we have listened to you”. Snacka om positiv feedback på vårt arbete!
Har du några tips till andra civilsamhällesaktörer som vill driva sina sakfrågor på EU-nivå?
– Samarbeta med systerorganisationer i andra länder! Även om situationen skiljer sig åt mellan länderna är min erfarenhet att målen för organisationerna är mer lika än vi tror. Det allra bästa är såklart om man, som vi, kan vara medlemmar i en paraplyorganisation som arbetar inom och gentemot EU. Vi är medlemmar i ”Eurogroup for animals” som är baserade i Bryssel och som håller koll på vilka frågor som är på gång och kan vägarna i EU-systemet.
– Sedan är det lättare än man tror att kontakta de svenska EU-parlamentarikerna, vi har haft ett antal möten och upplevt att de gärna lyssnar.
Här kan du läsa EU-kommissionens svar på kampanjen.